TCM

Verwijder de oorzaak, en het effect houdt op te bestaan

Wanneer je als therapeut een patiënt gaat behandelen is het belangrijk dat je exact weet wat de klachten zijn. Daarvoor is uitgebreid onderzoek nodig.

TCM staat voor Traditional Chinese Medicine.   Het omhelst verschillende behandeltechnieken die worden toegepast voor tal van lichamelijk en emotionele klachten.
De TCM zoekt naar de oorzaak van het probleem en probeert van daaruit een oplossing te vinden om de ziekte te verdrijven of beter te maken.

De diagnose in de TCM is gebaseerd op de volgende methoden:

  • Observatie (gelaatskleur, tong-diagnose)
  • Palpatie (het voelen van de pols)
  • Anamnese (het stellen van vragen)

Bij traditionele Chinese geneeskunde speelt de tong-diagnose een belangrijke rol. De meridianen en interne organen zijn alle direct verbonden met de tong. De essentie van de organen manifesteert zich hierdoor op de tong. Deze diagnose geeft zowel direct als indirect een indicatie over de toestand van de energie in diverse organen en het orgaansysteem. Naast de gegevens van deze diagnose combineert men altijd de informatie die reeds bekend is geworden via de reguliere onderzoeksmethodes.

Naast de tong spelen de meridianen ook een belangrijke rol.  Via deze energiekanalen kunnen we bepaalde organen versterken, vocht afdrijven, pijn verdrijven, …

De behandelmethodes van TCM (guasha, cupping, moxa, tuina, …) kunnen allen helpen bij het herstellen van het innerlijk evenwicht.  Meestal combineer ik de verschillende behandelmethodes om zo tot een sneller resultaat te komen.

Naast de diagnose luister ik ook naar mijn buikgevoel, mijn intuitie.
Wat zegt mijn gevoel ? Welke behandeling krijgt op dat moment voorrang ?

TCM

TCM